مفهوم روند:
مفهوم روند یکی از اصول تحلیل تکنیکال است . تمامی ابزارهای تحلیل تکنیکال از قبیل میانگین ها، الگوها، حمایت ها و مقاومت ها تنها به منظور اندازه گیری روندها شکل گرفتهاند .روندها برآیند حرکت های قیمتی در بازار را نشان میدهند.
بازار ها همیشه در امتداد یک خط راست حرکت نمی کنند بلکه موج های صعودی و نزولی که در پی یکدیگر ایجاد می شوند مسیر حرکت بازار را می سازند. برآیند حرکت های قیمتی روند را تشکیل می دهد.
روندها به سه دسته تقسیم میشوند:
- صعودی
- نزولی
- خنثی
اگر برآیند موج های صعودی و نزولی قیمت در یک بازه زمانی مثبت باشد روند صعودی است و اگر برآیند موج های صعودی و نزولی قیمت در بازه دیگری منفی باشند روند نزولی است و زمانی که موج های صعودی و نزولی به صورت مستقیم حرکت میکنند روند خواهد بود.
در روند صعودی نسبت تقاضا به عرض بیشتر است.
در روند نزولی نسبت عرضه و تقاضا بیشتر میباشد.
در روند خنثی برآیند عرضه و تقاضا مساوی است.
سطوح حمایت و مقاومت در روند:
همانطور که گفته شد روندها از موج های صعودی و نزولی تشکیل شدهاند که در پی یکدیگر ظاهر میشوند پایین ترین قیمت در موج نزولی حمایت و بیشترین قیمت در موج صعودی مقاومت نامیده میشود.
منظور از سطح حمایت محدوده ای است که فشار تقاضا از عرضه بیشتر است و در آن قسمت خریداران بسیار قدرتمندی وجود دارند که بر فشار فروش غلبه می کنند و در پی آن قیمت افزایش می یابد.
منظور از سطح مقاومت محدوده ای است که میزان فروش بر میزان تقاضا غلبه می کند و یا به عبارت دیگر قدرت فروشنده ها از قدرت خریداران بیشتر است و قیمت کاهش پیدا میکند.
تبدیل شدن سطوح مقاومت و حمایت در روند به یکدیگر:
هرگاه قیمت به اندازه کافی در هر یک از سطوح مقاومت و حمایت نفوذ کند این سطوح به صورت معکوس عمل میکنند یعنی سطحی قبلاً به صورت مقاومت عمل میکرده در این حالت بعد از اینکه قیمت به اندازه کافی در آن نفوذ میکند به صورت حمایت عمل میکند و سطحی که قبلاً به صورت حمایت عمل میکرده بعد از نفوذ قیمت در آن به صورتمقاومت عمل میکند.
همانگونه که در شکل مشخص است قیمت بعد از اینکه به طور کامل در سطح مقاومت نفوذ می کند سطح مقاومت بعد از آن برای آن به صورت یک حمایت خوب عمل می کند .
در روند نزولی شکل زیر قیمت بعد از آنکه از سطح حمایت به طور کامل عبور می کند سطح حمایتی برای آن به صورت یک سطح مقاومتی عمل می کند.