روانشناسی معامله گری در بورس:
در این مقاله، ما قصد داریم از طریق روانشناسی معامله گری در بورس، مفهوم معاملات خوب و بد را بررسی کنیم. پیش از هر چیز به سه نکته توجه کنید:
• توجه داشته باشید که معاملات خوب، نتیجهی تصمیمات خوب در آن معاملات است، اما گاهی ممکن است نتایج بدی به دنبال داشته باشد.
• برعکس، معاملات بد، نتیجه اتخاذ تصمیمات بد است و در مواردی ممکن است حتی نتایج خوب را در پی داشته باشد.
• بهترین ابزار برای معاملهگرانی که اکثرا مبتدی هستند و معمولا مقدار پول زیادی را در بازار از دست میدهند، صرفا تمرکز بر انجام معاملات خوب است و به آنها توصیه میشود خیلی نگران نتیجه نهایی نباشند.
مفهوم معامله هیجانی در روانشناسی معامله گری در بورس:
در روانشناسی معامله گری در بورس سعی کنید استراتژیهایی را استفاده کنید که به شناسایی بهترین معاملات، با استفاده از مشخصات معاملات خاص و شخصی کمک میکند.
با این حال، اکثر معاملهگران چنین ساختاری ندارند، و در نتیجه، اغلب در برابر “معامله هیجانی” تسلیم میشوند. این مفهوم عمدتا در ادبیات سرمایهگذاری و روانشناسی معامله گری در بورس نادیده گرفته میشود و منظور از آن، معاملهای فاقد ساختار، فاقد روش و غیر قابل راهاندازی است.
تسلیم در شرایط هیجانی:
گاهی، شما به نمودار نگاه میکنید و ناگهان میبینید که قیمت سهامی در یک جهت ( خواه موافق خواه مخالف جریان بازار ) حرکت میکند؛ یا ممکن است نمودارهای سهام یک الگوی کوتاه مدت را تشکیل دهند؛ و ما قبل از در نظر گرفتن ریسک بازده، سایر موقعیتهای موجود یا تعدادی المانِ دیگر، وارد عمل میشویم. عواملی که باید قبل از ورود به معامله به آنها فکر کنیم.
در موقعیتی دیگر ممکن است معامله را مانند پرواز تحت فرایند خلبان اتوماتیک تصور کنید. در این شرایط در موقعیتی جدید قرار میگیرید که به تازگی ایجاد شده و عملا شما روی موجی حرکت کردهاید که در فرایند آن بیتاثیر بودید. درست در این زمان است که از خود میپرسید: آیا من این موقعیت را به وجود آوردم؟
همه این اتفاقات را میتوان در یک کلمه خلاصه کرد: معامله هیجانی.
انجام معاملات هیجانی خوب نیست؛ چراکه اغلب بدون تجزیه و تحلیل و بدون استفاده از روش مناسب اجرا میشوند. انجام این معاملات عموما به دلیل عدم شناخت از روانشناسی معامله گری در بورس رخ میدهد.
سرمایهگذاران موفق، روش یا شیوه معاملاتی خاصی را در پیش میگیرند که به خوبی از آن آگاه بوده و در جای مناسب از آن استفاده میکنند. در مقابل، معامله هیجانی، روشی است که خارج از این استراتژی معمول انجام میشود و منجر به معاملات بد میگردد.
چرا وارد بازی معاملات هیجانی میشویم؟
اما چرا یک معاملهگر به طور ناگهانی و خود به خود فرمول معاملاتی اثبات شده و روتین خود را با انجام یک معامله هیجانی عوض میکند؟ آیا این موضوع به ندرت اتفاق میافتد؟
خیر، متأسفانه این امر دائماً رخ میدهد. حتی اگر این معاملات بارها باعث ضرر شده باشد.
آمار نشان داده که با تجربهترین معاملهگران نیز، تسلیم معاملات هیجانی شدهاند؛ بنابراین اگر شما هم این کار را انجام دادهاید، خیلی احساس بدی نداشته باشید!
اگر انجام اینگونه معاملات منطقی نیست، چرا معاملهگران تسلیم معامله هیجانی میشوند؟ همانطور که در اکثر تصمیمات بدِ سرمایهگذاری معمول است، روانشناسی پیچیدهای پشت این رفتار وجود دارد.
به طور خلاصه، معاملهگران اغلب هنگامی که به مدت طولانی در یک معاملهی بد و پر ضرر حضور داشتند؛ ریسک میکنند و با انجام معاملات هیجانی سعی در بهبود اوضاع دارند. این وضعیت زمانی بدتر میشود که معاملهگر در ریسک جدید خود نیز شکست میخورد و پر زیانتر از قبل باز میگردد.
بدون تردید، احساس خطر یکی از اولین عوامل روانی انجام معاملات هیجانی است.
جایگاه ریسک در روانشناسی معامله گری در بورس:
برخلاف تصور عموم، ریسک لزوما چیز بدی نیست. ریسک به درستی، بخشی اجتناب ناپذیر از بازیِ مالی در بازارهای مختلف است؛ همیشه ریسک در معاملات وجود دارد به عبارت دیگر، حتی بهترین معاملات الگوریتمی نیز، با ریسک همراه است.
با این حال، در معاملات الگوریتمی، قبل از معامله ساختارهایی برای جبران ریسک وجود دارد. به این معنا که ریسک در تنظیمات لحاظ شده است بنابراین خطر ضرر، به عنوان درصدی از نتایج مورد انتظار پذیرفته میشود.
حتما بخوانید: ۵ کلید موفقیت در بازار بورس
هنگامی که در این شرایط ضرر رخ میدهد دلیل آن معاملات مشکل روانشناسی معامله گری در بورس نیست؛ بلکه صرفاً نتیجه شرایط نامساعد بازار برای استراتژی معاملاتی است. از طرف دیگر، معاملات هیجانی زمانی رخ میدهند که ریسک در تصمیمگیری لحاظ نشده باشد.
روانشناسی معامله گری در بورس در مورد ریسک و ترس چه میگوید؟
اصلِ روانشناسی بازار، پشت سر گذاشتن یک معامله ساده است.سرمایهگذار ریسک میکند زیرا تحت تأثیر ترس قرار میگیرد. همیشه ترسِ از دست دادن پول در بازار وجود دارد. تفاوت بین یک معاملهگر خوب و یک معاملهگر بد در این است که اولی میتواند ترسهای خود را مدیریت کرده و ریسک آنها را کاهش دهد.
یک معامله هیجانی زمانی اتفاق میافتد که معاملهگر ریسک را رها میکند؛ زیرا میترسد معاملهای که احتمالا در آن”برنده” است را از دست بدهند. این احساسات هیجانی، اغلب باعث میشود که سرمایهگذار از فرمول معمول خود سرپیچی کند و پول خود را بهامید این که “یک برد احتمالی را از دست ندهد” به بازار بیندازد.
اگر معاملهگر یک فرصت بالقوه را با روانشناسی معامله گری در بورس تشخیص دهد و با آرامش از استراتژی خوبی برای اجرای معامله استفاده کند این کار دیگر یک معامله هیجانی نیست. با این وجود، اگر معاملهگر در شروع معامله هر یک از روشهای معمول را نادیده بگیرد، بازهم یک معامله پرخطر انجام داده است.
نتیجه معاملات هیجانی:
معاملات هیجانی معمولاً به یکی از سه روش زیر خاتمه مییابند:
۱. براثر شانس این معامله منجر به ضرر میشود.
۲. معامله هیجانی منجر به ضرر میشود، اما بعداً به عنوان محرکی برای راهاندازی یک معامله معتبر استفاده میشود. به این صورت که معاملهگر به خاطر زیان قبلی تجربه کسب نموده و دیگر از چهارچوبهای اصلی خارج نمیشود.
۳. بر حسب شانس این معامله با سود همراه بوده و به نفع معاملهگر میشود.
با این حال، از دیدگاهی دیگر، معامله هیجانی در اصل بد و نادرست است و پیروزی حاصل از آن تنها از طریق شانس بدست میآید.معاملهگران بر اساس تمایلات طبیعی خود بیشتر نتیجه گرا هستند و بر کیفیت تصمیماتشان تمرکز نمیکنند. این وضعیت برای آنان بسیار خطرناک است زیرا در این شرایط ویژگیهای منفی تجاری آنان ( که معمولاً در شرایط عادی بازار باعث ضرر میشوند) تقویت میگردد.
طبق روانشناسی بازار و همانطور که انتظار میرود، اغلب معاملاتِ بد ناشی از تصمیمات اشتباه است که در نهایت منجر به ضرر میشود. هنگامی که بازار دچار تغییرات ناگهانی میشود؛ معاملهگر در مورد اینکه چه رویکردی صحیح است دچار سردرگمی شده و بدون شک ضررهای بزرگی را متحمل میشود.
در این شرایط معاملهگر نتوانسته بر کیفیت تصمیمگیری معاملات تمرکز کند، بلکه بر کیفیت نتیجه معامله تمرکز کرده است. به این ترتیب معاملات هیجانی چیزی شبیه به قمار است در حالی که معاملات خوب و حساب شده بر اساس منطق و دلیل است.
لازم است بدانید که هم در معاملات و هم در قمار خطر وجود دارد اما در مورد اول، ریسک معامله جبران میشود و صرفاً نتیجهای مورد انتظار حاصل میگردد.
حتما بخوانید:مزایای روانشناسی بازار
همیشه باید به یاد داشته باشید که در روانشناسی معامله گری در بورس معاملات بخش فوقالعاده مهمی را در راهاندازی یک سرمایهگذاری موفق بازی میکنند.
اگر کسی آرامش خود را حفظ نکند، تعدادی از معاملات هیجانی برنده در صورت از دست دادن معاملات احتمالی بیشتر از بین خواهند رفت و باعث ایجاد مجموعهای از مسائل روانشناسی معاملات در مسیر میشود.
درمان تمایل به معاملات هیجانی:
چگونه میتوان فهمید که آیا در معرض یک معامله هیجانی هستید یا خیر؟ یعنی چگونه میتوان مشکل را قبل از ایجاد آن متوقف کرد؟
اگر در مورد کارها یا معاملات احتمالی خود احساس وحشت میکنید، این اولین نشانه خطر است. استرس شما را به سمت رفتارهای “بی دلیل” سوق میدهد و شما بیشتر مستعد تصمیم بد و هیجانی میشوید.
اگر فکر میکنید ممکن است در معرض خطر انجام یک معامله هیجانی باشید، این سوالات را از خود بپرسید:
• آیا احساس میکنید که برای وارد شدن به یک معامله، حتی در صورت “از دست دادن” سرمایه خود عجله دارید؟
• آیا به این فکر میکنید که اگر معاملهای را انجام ندهید یا آن را از دست بدهید ضرر میکنید؟
• آیا پس از وارد شدن به برخی معاملات یا حتی قبل از آن احساس تنش میکنید؟
• آیا بر تصمیمگیری معاملاتی درست تمرکز کردهاید؟ به این معنی که آیا روش معاملات خود را به درستی دنبال میکنید؟
اگر پاسخ شما به سه سوال اول بله و به سه سوال آخر خیر باشد؛ احتمالا در معرض انجام معاملات ریسکی و هیجانی هستید.
ترس را کنار بگذارید…
مانند همه مشکلات روانشناسی معامله گری در بورس، تنها یک راه حل وجود دارد؛ نگران نباشید.البته مهار ترس آسان نیست. به یاد داشته باشید ترس زمانی به وجود میآید که رفع مشکل، وضعیت را بدتر از اکنون کند.بهترین راه برای جلوگیری از وحشت و بلاتکلیفی، این است که همیشه بر اساس یک برنامه معاملاتیِ اثبات شده که شرایط ورود و خروج شما از بازار را مشخص میکند، فعالیت کنید.
مهمتر از آن، میزان سرمایهای که در هر معامله به خطر میاندازید را مشخص کنید.بنابراین، هر گونه احساس ناامیدی که با از دست دادنِ معامله ایجاد میشود؛ نتیجهی شرایط نامطلوبِ موجود در بازار، برای استراتژی معامله است نه شخصِ معاملهگر. در چنین شرایطی، شما نباید خود را سرزنش کنید درعوض باید راههای روانشناسی معامله گری در بورس گسترده برای خودتان ایجاد کنید.
کلام آخر روانشناسی معاملهگری در بورس:
باید به خاطر داشته باشید که همه معاملات برنده نخواهند داشت و وقتی حتی با وجود پیروی از استراتژیهای اثبات شده ضرر میکنید، نباید وحشت کنید. هنگامی که شما خود را در یک معامله بدون ساختار و بدون ضرر قرار میدهید و از نظر مالی زیان میبینید؛ زمان آن فرا رسیده است که به نگرش روانشناسی معاملهگری در بورس و معاملات خود نگاه کنید.
در هر دو حالت از ترس دوری کنید چراکه در این صورت دیگر تسلطی بر اوضاع ندارید و شرایط شما را کنترل خواهند کرد.روانشناسی معامله گری در بورس بخش مهمی از کارگاههای آموزشی معاملاتی است. بهتراست با انتخاب استراتژی مشخص و تست شده، لول معاملات خود را به سطح بالاتر برسانید.
دانلود کنید: سیگنال خرید