ارائه نکاتی در رابطه با روانشناسی بازار سرمایه

شما به عنوان یک معامله‌گر با هر سطح مهارتی، حتماً می‌دانید که انجام وظایف‌تان و درک وضعیت، مبانی و عملکرد داخلی شرکتی که در آن اقدام به سرمایه‌گذاری می‌کنید چقدر اهمیت دارد. علاوه بر آن تشخیص جهت‌گیری روند بازار و آگاهی از روانشناسی بازار سرمایه نیز مهم است. با این حال، حفظ نظم و انضباط و کنترل احساسات نیز از اهمیت زیادی در این زمینه برخوردار است.

روانشناسی بازار سرمایه

 

روانشناسی بازار سرمایه و رعایت نظم و ترتیب در معاملات

شما به عنوان یک معامله‌گر، این را می‌دانید که غالباً نیاز به تصمیم‌گیری سریع جهت ورود یا خروج از سهام دارید. اینجاست که موضوع روانشناسی بازار سرمایه و نظم و ترتیب در معاملات اهمیت می‌یابد، زیرا باید در وضعیت روحی خاصی قرار داشته باشید تا بتوانید همچنان در جهت تلاش برای سرمایه‌گذاری خود حرکت کنید.

بخش عمده ای از این تلاش ها این است که به کنترل احساسات خود پرداخته و کاملاً به برنامه یا استراتژی معاملاتی خود پایبند باشید و بدانید چه زمانی باید سود خود را ذخیره کرده و چه وقتی از زیان خارج شوید.

درک ترس‌های خود در روانشناسی بازار سرمایه

وقتی که درگیر معاملات هستید و سهام‌تان افت می‌کند، داشتن کمی احساس ترس در این وضعیت طبیعی است. متأسفانه، این ترس ممکن است سبب بروز واکنش بیش از حد در شما گردد و اقدام به نقد کردن دارایی خود نمایید و از هر ریسکی جهت از دست دادن پول و متضرر شدن اجتناب نمایید. ممکن است همین اقدام شما، مانع از ایجاد بعضی از ضررها شده، ولی در مقابل نیز می‌تواند سبب از دست رفتن فرصت‌های احتمالی گردد.

درک موضوع ترس، یکی از روش های مقابله با ترس است. بر اساس تعریف، ترس یک واکنش طبیعی در مقابل چیزی که به عنوان تهدید تلقی می‌شود، می‌باشد. در روانشناسی بازار سرمایه، این ترس می‌تواند خودش را به صورت واکنشی به تهدید جهت کسب سود یا پتانسیل کسب درآمدتان نشان دهد. اگر به علت دقیق ترس‌تان و اینکه چرا از آن می‌ترسید فکر کنید، در آن صورت بهتر می‌توانید با ترس‌تان کنار آیید.

اگر در مواقعی که درگیری احساسی ندارید، به مسائل مربوط به ترس خود بپردازید، در آن صورت بهتر می‌توانید اقدام به تعیین نحوه واکنش خود در یک موقعیت خاص نمایید. برای مثال، اگر به مسائلی زودتر از زمان موعدش فکر می‌کنید، ممکن است قادر به تشخیص احساس ترس خود در طی یک جلسه معاملاتی باشید.

با استفاده از روانشناسی بازار سرمایه با پذیرش ترس های خود می‌توانید تلاش خود را در جهت عبور از احساساتی که ممکن است سبب انحراف شما از تکمیل یک معامله موفق می‌گردد، به کار گیرید. انجام این عمل به تمرین نیاز دارد.

حرص و طمع در در روانشناسی بازار معاملات می‌تواند بدترین دشمن شما به شمار آید

یک جمله رایج که در وال استریت ذکر شده است، این است که معمولاً خوک ها قربانی می‌شوند. هنگامی که سرمایه‌گذاران در یک معامله به سود می‌رسند، بسیاری از آنها به امید بدست آوردن سود بیشتر، در آن وضعیت بیش از حد ممکن باقی می‌مانند. این کار خطرناک بوده و می‌تواند ضربه ای مخرب را به موقعیت شما وارد نماید.

در زمینه روانشناسی بازار سرمایه غلبه بر احساس حرص و طمع در معاملات، امری دشوار می‌باشد. شناخت این ویژگی احساسی و اینکه برنامه معاملاتی خود را بر اساس تصمیمات معاملاتی منطقی توسعه دهید، نه بر مبنای احساسات، دارای اهمیت است.

اهمیت پیروی از قوانین در رواشناسی بازار

بکارگیری روانشناسی بازار سرمایه برای اجتناب از خطر احساسات که سبب تضعیف تلاش‌های معاملاتی شما می‌گردد، ایده خوبی است که قبل از ورود به معاملات، به تعیین دستورالعمل‌هایی بر اساس رابطه بین ریسک و پاداش خود بپردازید.

این قوانین معاملاتی می‌توانند به صورت یک شبکه ایمن و بی‌خطر عمل کرده و در نتیجه مانع از بروز ضرر فاجعه بار برای شما گردند. برای مثال، اگر یک سهم خاص با قیمت ۱۵۰۰ ریال برای هر سهم معامله می‌شود، ممکن است حد ضرر ۱۴۹۰ ریال یا حتی کمتر از ۱۴۵۰ ریال را برای آن در نظر بگیرید و با فعال شدن آن حد ضرر از سهم خارج شوید.

در مبحث روانشناسی بازار سرمایه اعمال این قوانین ممکن است تنها برای اهداف قیمتی صورت نگیرد. ممکن است بعضی گزارشات اقتصاد کلان یا درآمد مثبت یا منفی خاص را به عنوان راهنما در نظر بگیرید که بر تصمیمات معاملاتی شما مؤثر خواهند بود. به عنوان مثال، اگر فروشنده یا خریدار بزرگی وارد بازار شود، در آن صورت ممکن است سیگنال خرید مناسبی جهت خروج از معامله محسوب شود.

یک قانون دیگر ممکن است محدودیتی را در میزان سود یا ضرر شما در یک روز ایجاد نماید. برای مثال، در صورتی که به مبلغ معینی سود در یک روز رسیده‌اید، بر اساس قوانین‌تان در رابطه با سود کردن، کار روزانه شما تمام می‌شود. در مقابل، اگر مقدار مشخصی را از دست داده و ضرر کنید، ممکن است سیگنالی جهت خروج برایتان محسوب شود. در برخی مواقع بهتر است به سودی که بدست آورده‌اید قانع باشید، حتی اگر بازار پتانسیل سود بیشتری را داشته باشید.

ایجاد یک طرح یا برنامه معاملاتی در روانشناسی بازار سرمایه

علاوه بر آگاهی از روانشناسی بازار سرمایه، یک قاعده مهم که بایستی در معاملات رعایت گردد، این است که تا جای ممکن در حوزه مورد علاقه‌تان اطلاعات کسب نمایید. در صورت علاقمند بودن به حوزه خاصی از فناوری، بایستی تا جای ممکن به تحقیق و یادگیری در این زمینه بپردازید.

شما باید جهت یادگیری بیشتر، برنامه ای را به عنوان بخشی از برنامه کلی معاملاتی خود در نظر بگیرید. خیلی از منابع و نشریات اقتصادی در دسترس قرار دارند که می‌توانید با کمک آنها با حوزه مورد علاقه تان آشنا گردید.

همچنین می‌توانید با شرکت در سمینارها، کنفرانس‌ها و انجمن‌های صنعتی اقدام به تعامل با کارشناسان صنعت نموده و اطلاعات خود را در آن زمینه افزایش دهید. اینکه درباره عملکرد صنعت انتخابی خود خبره شوید از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. مسلح شدن به دانش صنعت مورد نظرتان، می‌تواند سبب کاهش برخی از ترس های شما در معاملات گردد.

با اینکه افزایش سطح تخصصی در حوزه انتخابی‌تان می‌تواند ایده خوبی باشد، اما آزمایش فرایندهای جدید نیز دارای اهمیت است. برای مثال:

  • دانستن اینکه چه گزینه‌های دیگری جهت کاهش ریسک وجود دارد؟
  • توقف ضررهای شما چگونه بر استراتژی معاملاتی شما تأثیر می‌گذارد؟

روش آزمودن را می‌توان راه خوبی جهت یادگیری در زمینه معاملات دانست و به شما کمک می‌کند که احساسات خود را در طول معامله کنترل کنید.برنامه معاملاتی شما باید شامل فواصل زمانی باشد که بتوانید به ارزیابی و مرور عملکرد خود بپردازید.

برخی از اجزایی که باید اقدام به مرور و بررسی آنها  نمایید عبارتند از:

  • تا چه حدی در بازارها به روز عمل می‌کنید؟
  • چه میزان برای یک جلسه معاملاتی آماده هستید؟
  • چطور با تلاش های آموزشی خود پیشرفت می‌کنید؟

در روانشناسی بازار سرمایه ارزیابی دوره‌ای عملکرد‌تان به شما کمک می‌کند تا به اصلاح اشتباهات گذشته خود پرداخته و از اشتباهات مشابه در آینده جلوگیری کنید. همچنین به شما کمک می‌کند تا ذهن خود را روشن، شفاف و از لحاظ روانی آماده معاملات نمایید.

سخن پایانی 

به عنوان یک معامله‌گر، شما بایستی قادر به تحلیل و خواندن نمودار و چارت معاملاتی به شکلی صحیح باشید و به فناوری مناسب در این زمینه دسترسی پیدا کنید تا بتوانید به انجام موفقیت‌آمیز معاملات‌تان بپردازید و این موضوع مکانیزم معاملات محسوب می‌شود.

شما همچنین باید به جزء روانی معاملات و روانشناسی بازار سرمایه نیز توجه نمایید. که این مسئله، مستلزم ایجاد یک استراتژی یکپارچه و منسجم، تعیین قوانین معاملات، آگاهی از روانشناسی بازار سرمایه  و تحقیق در زمینه@های مورد علاقه‌تان است. تمامی این اجزا می‌توانند به شما جهت غلبه بر بسیاری از ترس‌هایتان کمک کنند.

 

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
فهرست