تحلیل تکنیکال چیست؟
تحلیل تکنیکال ابزاری برای بررسی و پیشبینی حرکات قیمت در بازارهای مالی با استفاده از نمودارهای قیمت تاریخی و آمار بازار است. این مساله براساس این فرضیه است که اگر یک معاملهگر بتواند الگوهای قبلی بازار را شناسایی کند، آنها میتوانند پیشبینی دقیقی از خط روند قیمت آتی را شکل دهند.
تحلیل تکنیکال روشی برای پیشبینی قیمتها در بازار از طریق مطالعه وضعیت گذشته بازار است. در این تحلیل از طریق بررسی تغییرات و نوسانهای قیمتها و حجم معاملات و عرضه و تقاضا میتوان وضعیت قیمتها در آینده را پیشبینی کرد.
این روش تحلیل در بازار ارزهای خارجی، بازارهای بورس اوراق بهادار و بازار طلا و دیگر فلزات گرانبها و بازار نوظهور رمزارزها کاربرد گستردهای دارد.
مزایای این تحلیل:
تحلیلگران تکنیکال ارزش ذاتی اوراق بهادار را اندازهگیری نمیکنند،و بجای آن از نمودارها و ابزارهای دیگر برای شناسایی الگوهایی که میتواند فعالیت آتی سهم را پیشبینی کند، بهره می برند.
تحلیلگر تکنیکال با فرض اینکه قیمت و حجم مهمترین و مرتبط ترین عامل ها برای تعیین کننده آینده هستند فقط رفتار واقعی قیمتها و حجم معاملات بازار را مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهند.
این نوع تحلیل با استفاده از مطالعه رفتار و حرکات قیمت و حجم سهام در گذشته و تعیین قیمت و روند آینده سهم صورت میپذیرد. تغییرات قیمت سهم با استفاده از پیشینه تاریخی و نمودار توسط تحلیل گر تکنیکال مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد.
این روش بیشتر مورد استفاده نوسانگیران قرار میگیرد و بدین صورت قصد دارند تا بازده مورد نظر خود را در هنگام بالا رفتن قیمت سهم افزایش دهند. در واقع سرمایهگذاران با دیدگاه کوتاه مدت از این روش بهره میجویند.
روش عملکرد:
تحلیل تکنیکال با آزمون قیمتهای گذشته و حجم مبادلات حرکتهای آینده، قیمت را پیشبینی میکند. اساس این تحلیلها بر استفاده از نمودار و رابطههای ریاضی و هندسی متمرکز است تا بدین گونه روندهای کوچک و بزرگ بدست آید. در این راستا فرصتهای خرید یا فروش از راه برآورد محدوده نوسانات بازار مشخص میشود.
تحلیل تکنیکال دانشی آکادمیک نیست،بلکه دانشی تجربی است که در طی زمان تکامل یافته و افراد بسیاری در رشد و هدایت آن نقش داشتهاند. بدون تردید پایههای تحلیل تکنیکی که امروز بهطور گسترده در سراسر دنیا بکار برده میشود، توسط بررسیها و نتیجهگیریهای چارلز داو بنا نهاده شد.
تحلیلگر تکنیکال معتقد است که همه اطلاعات یک سهام در سابقه قیمت آن نهفته است و از روند حرکت قیمت میتوان آینده آن را پیش بینی نمود.
تحلیل تکنیکال سرعت عمل بالایی داشته و این امکان را در اختیار ما قرار می دهد که در مدت کوتاهتری نسبت به تحلیل بنیادین تعداد بیشتری از سهام ها را مورد مطالعه و بررسی قرار دهیم.
محبوبیت و سابقه
تحلیل تکنیکال در افکار عمومی معاملهگران روش ساده تحلیل بازار و سرمایهگذاری است. این رویکرد با بهرهگیری از ابزارهای سادهای همچون نمودار به بررسی تغییرات قیمت یا نرخ میپردازد.
ریشه این تحلیل بر پایه یافتهها و پژوهشهای چارلز داو استوار شدهاست. نظریات داو در اوایل سالهای ۱۹۰۰ میلادی گسترش یافت و با گذشت زمان تکامل پیدا کرد.
تحلیل تکنیکال نیازی به دانش بالای علوم سیاسی و اقتصادی ندارد. در حال حاضر تحلیل تکنیکال بواسطه سرعت عمل و نوعی سادگی در نگاه به بازار در بورس های معتبر دنیا رواج زیادی پیدا کرده و طرفداران خاص خود را دارد.
بر این اساس امروزه تحلیل تکنیکال به صورت گستردهای در بین معاملهگران و متخصصین بازارهای مالی مورد استفاده قرار میگیرد .به هر حال سرمایهگذاران زیادی وجود دارند که به صورت آشکارا اعلام کردند که از تحلیل تکنیکال نه به عنوان یک علم برای پیش بینی آینده بلکه به عنوان یک ابزار ارزشمند برای شناسایی روند تغییرات قیمت و فرصتهای مناسب سرمایهگذاری استفاده میکنند.
فرض بر این است که تمام عوامل مهم تاثیرگذار بر قیمت فعلی بازتاب می یابند و میتوانند سرنخ هایی برای پیش بینی تغییرات قیمت در آینده به ما بدهند.
اصول تحلیل تکنیکال:
- همه چیز در قیمت لحاظ شده است
- قیمتها طبق یک روند حرکت می کنند
- تاریخ تکرار میشود
همه چیز در قیمت لحاظ شده است:
تحلیلگر تکنیکال معتقد است که تمام عوامل تاثیرگذار مانند عوامل اقتصادی سیاسی و یا روانشناختی که میتوانند بر قیمت تاثیر داشته باشنددر آن منعکس می شوند.
قیمتها طبق یک روند حرکت می کنند:
در تحلیل تکنیکال هیچ تغییر قیمتی تصادفی نیست و حرکات قیمت بر اساس یک روند صورت میگیرد و این بدان معنی است که پس از آنکه یک روند تثبیت می گردد حرکات آینده قیمت محکمتر است که در جهت مشابه با آن روند باشد نه در خلاف آن .
تاریخ تکرار میشود:
تاریخ تکرار میشود یک ایده مهم در تحلیل تکنیکال است که تاریخ تمایل به تکرار دارد. الگوهای مشخصی بارها و بارها در در نمودارهای قیمت تکرار می گردد. وجود این الگو های تکراری می تواند به عنوان وسیلهای برای پیشبینی روند احتمالی تغییرات قیمت آتی سهم مورد استفاده قرار گیرد.
طبیعت انسان ها به این گونه است که در شرایط مشابه پاسخهای مشابهی از خود بروز میدهند و با توجه به اینکه بازار بورس انعکاسی از رفتار انسانها میباشد تحلیلگران تکنیکال بر این باورند که می توان رفتار انسانها را تحت شرایط مشخص پیش بینی نموده و توسط آن روند تغییرات قیمت سهام را پیشبینی کنند.
تحلیلگران تکنیکال با تحلیل تکرار الگوها و بررسی ویژگیهای مشابه آنها در گذشته تلاش میکنند تا به تخمین مناسبی از حمایتها و مقاومتهای محتمل قیمتها در بازار دست یابند.
انعطافپذیری:
یک تحلیلگر تکنیکال میتواند از استراتژی خود در تمام بازارها و روی تمام نمودارها استفاده کند و این، یکی از بزرگترین نقاط قوت این نوع تحلیل است. درصورتی که تحلیلگران فاندامنتال فقط میتوانند از نتیجه بررسی اطلاعات و صورتهای مالی خود در بازار مربوطه استفاده نمایند و این ناشی از حجم زیاد این اطلاعات است.