بررسی برخی از اصول کلی استراتژی معاملات روزانه:

معاملات روزانه (Day trading) را می‌توان خرید و فروش در بازار بورس در طی یک روز یا حتی چندین بار در طول روز تعریف کرد. استفاده از حرکت یا نوسانات کوچک قیمتی یک سهم، در صورتی که به درستی صورت گیرد، می‌تواند یک بازی پر سود محسوب شود. در عین حال نیز می‌تواند برای افراد تازه کار یا هر شخصی که از یک استراتژی معاملات روزانه خوب بهره نمی‌گیرد، یک بازی خطرناک باشد.

در ادامه، به بررسی برخی از اصول کلی معاملات روزانه سهام خواهیم پرداخت و سپس به ارائه توضیحاتی جهت تصمیم‌گیری در مورد زمان خرید و فروش سهام، استراتژی‌های رایج معاملات روزانه، نمودار‌ها و همچنین الگو‌های اساسی و نحوه محدود کردن ضرر و زیان می‌پردازیم.

استراتژی معاملات روزانه

ارائه نکات کلیدی در رابطه با معاملات روزانه سهام:

معاملات روزانه سهام تنها زمانی می‌تواند سودآور باشد که معامله‌گران آن را جدی گرفته و تحقیقات خود را در رابطه با آن انجام دهند.
معامله روزانه یک شغل محسوب می‌شود نه یک سرگرمی. بنابراین، در انجام آن سخت کوش، متمرکز و هدفمند بوده و در آن از روانشناسی بازار بورس پیروی کرده و به دور از احساسات عمل کنید.
در اینجا ما می‌خواهیم به ارائه یکسری نکات اساسی و دانش لازم جهت تبدیل شدن به یک معامله‌گر روزانه موفق بپردازیم.

۱-برخورداری از دانش و آگاهی یک قدرت به شمار می‌آید

معامله‌گران روزانه علاوه بر اینکه باید از روش‌های اساسی معاملات آگاه باشند، بلکه باید از آخرین اخبار و رویداد‌های مؤثر بر بازار سهام از جمله نرخ بهره بانکی، چشم انداز اقتصادی و غیره نیز مطلع باشند.
بنابراین به انجام تکالیف خود بپردازید. اقدام به تهیه لیستی از سهام مورد نظر خود جهت معامله نموده و اطلاعات خود را درباره بازار‌های عمومی و شرکت‌های منتخب بالا ببرید. اخبار معاملات را مرور کرده و از وب سایت‌های مالی معتبر دیدن نمایید.

۲- ارزیابی میزان سرمایه در هر معامله.

به ارزیابی میزان سرمایه‌ای که قصد دارید در هر معامله‌ای وارد کنید، بپردازید. خیلی از معامله‌گران موفق، در هر معامله تنها ۱ تا ۲ درصد موجودی حساب خود را در معرض خطر قرار می‌دهند. در صورتی که در حساب معاملاتی خود مبلغ ۱۰۰،۰۰۰،۰۰۰ تومان دارید و مایل هستید ۲۰ درصد از سرمایه خود را در هر معامله وارد کنید، در این صورت حداکثر میزان ضرر شما در هر معامله ۴۰۰،۰۰۰ تومان خواهد بود.

مقدار مازاد وجوهی را که قادر به معامله با آن هستید، کنار گذاشته و آمادگی لازم جهت از دست دادن و ضرر کردن را داشته باشید. به یاد داشته باشید، که چنین اتفاقی ممکن است رخ دهد یا ندهد.

۳- تخصیص زمان به معاملات روزانه.

از آنجا که معاملات روزانه سهام نیازمند تخصیص زمان می‌باشد، از این رو، به آن معامله روزانه اطلاق می‌گردد. در حقیقت شما باید بیشتر زمان خود را در طول روز به آن اختصاص دهید.
این روند معاملاتی نیازمند یک معامله‌گری است که به ردیابی بازار پرداخته و اقدام به شناسایی فرصت‌هایی که ممکن است در طی ساعات معاملاتی پیش آید نماید. داشتن واکنش سریع در این زمینه مهم است.

۴- با خرید مقادیر کم شروع کنید.

به عنوان یک مبتدی و تازه کار، سعی کنید در طول یک جلسه معاملاتی، تمرکز خود را حداکثر روی یک تا دو سهام قرار دهید. ردیابی کردن و یافتن فرصت‌ها، تنها با زیر نظر گرفتن چند سهم آسان‌تر است.

۵- زمان انجام معاملات.

خیلی از سفارشات ثبت شده توسط سرمایه‌گذاران و معامله‌گران به محض باز شدن بازار در صبح به اجرا در می‌آیند، که همین امر به نوسان قیمت‌ها کمک می‌کند. ممکن است یک معامله‌گر با تجربه، توانایی شناسایی الگو‌ها را داشته و بتواند دست به انتخاب صحیحی بزند و به سود برسد. اما مبتدیان و تازه کاران، بهتر است بازار را در ۱۵ تا ۲۰ دقیقه ابتدایی بدون انجام هیچ حرکتی نظاره‌گر باشند.

معمولاً ساعات میانی بازار با نوسانات کمتری همراه بوده و سپس مجدداً حرکت بازار با نزدیک شدن به زمان بسته شدن آن آغاز می‌شود. هر چند، ساعات شلوغ فرصت‌هایی را ارائه می‌دهد، اما در ابتدا بهتر است تازه کاران از آن‌ها اجتناب کنند.

۶-در رابطه با سود خود واقع بین باشید.

یک استراتژی معاملات روزانه، به پیروزی دائمی در معاملات جهت سودآوری نیاز ندارد. خیلی از معامله‌گران تنها در ۵۰ تا ۶۰ درصد از معاملات خود موفق عمل می‌کنند. از اینکه ریسک هر معامله به درصد خاصی از موجودی حساب‌تان محدود شود و روش‌های ورود و خروج‌تان به وضوح مشخص و شفاف باشد، مطمئن شوید.

۷-بر اعصاب خود مسلط بوده و خونسرد باشید.

در برخی مواقع، بازار‌های سهام سبب بهم ریختن اعصاب شما می‌گردند. به عنوان یک معامله‌گر که دست به انجام معاملات روزانه می‌زند، باید یاد بگیرید که حرص و طمع، ‌امید و ترس را از خود دور کنید. تصمیمات شما بایستی مبتنی بر منطق‌تان باشد نه بر احساسات‌تان.

۸-بر طبق طرح و پلن معاملاتی پیش بروید.

معامله‌گران موفق باید سرعت عمل بالایی داشته باشند، اما نیازی نیست که سریع فکر کنند. دلیل این امر چیست؟ زیرا که آن‌ها قبلاً به توسعه استراتژی معاملات روزانه خود به همراه نظم و انضباطی که به آن پایبند هستند، پرداخته‌اند. نکته مهم این است که پلن و طرح معاملاتی خود را به دقت دنبال کنید تا اینکه سعی در تعقیب سود خود داشته باشید.

اجازه ندهید که احساسات‌تان مانع از رسیدن شما به بهترین نتیجه و یا کنار گذاشتن استراتژی‌تان گردد. یک جمله در بین معامله‌گران روزانه باب شده است و آن اینکه: \”معامله خود را برنامه‌ریزی کنید و بر اساس پلن معاملاتی خود عمل کنید. \”
قبل از اینکه بخواهیم به سراغ برخی از موارد و معاملات روزانه سهام برویم، بیایید به بررسی دلایلی که سبب دشوار شدن بیش از حد معاملات روزانه می‌گردد بپردازیم.

چه چیزی سبب دشوار شدن معاملات سهام روزانه می‌شود؟

معاملات روزانه به تمرین و دانش زیادی نیازمند است و فاکتور‌های متعددی می‌تواند سبب چالش برانگیز شدن این فرآیند گردد.نخست، باید بدانید که در این معاملات، در مقابل حرفه‌ای‌ها قرار می‌گیرید که شغل آن‌ها حول معامله کردن می‌چرخد. این افراد امکان دسترسی به بهترین تکنولوژی‌ها و ارتباطات موجود در صنعت را دارند، از این رو حتی اگر شکست هم بخورند، در نهایت از آمادگی لازم جهت دستیابی به موفقیت برخوردار خواهند شد.

اگر به صورت دسته‌ای یا زنجیره‌ای حرکت کنید، یا به عبارت دیگر دنباله روی افراد دیگر شوید، این کار سود بیشتری را برای آن‌ها در پی خواهد داشت.در اینجا یک نکته حائز اهمیت این است که ضرر‌های شما می‌تواند هرگونه سودی را خنثی کند.به عنوان یک سرمایه‌گذار حقیقی، ممکن است دچار سوگیری‌های احساسی و روانی شوید.

معمولاً معامله‌گران حرفه‌ای قادر به حذف این موارد از استراتژی معاملات روزانه خود خواهند بود، ولی این مسأله در مورد شما با توجه به اینکه سرمایه شخصی‌تان در آن دخیل است، داستان کاملاً متفاوت خواهد بود.

تصمیم‌گیری در مورد زمان خرید:

معامله‌گران روزانه سعی می‌کنند به کسب درآمد با بهره‌گیری از تغییرات لحظه‌ای قیمت دارایی‌های شخصی (سهام، ارز، معاملات آتی و اختیار معامله) پرداخته و معمولاً اقدام به استفاده از سرمایه زیادی برای این کار می‌کنند. در تصمیمات معاملاتی خود باید بر روی چه چیزی تمرکز کنید .

به عنوان مثال، یک معامله‌گر معمولی روزانه در یک سهم به دنبال سه چیز است:

  • قابلیت نقدشوندگی به شما امکان ورود و خروج از یک سهم را با قیمت مناسب می‌دهد.
  • نوسان، در واقع معیاری از محدوده قیمت روزانه مورد انتظار به شمار می‌آید- یعنی محدوده‌ای که یک معامله‌گر روزانه به فعالیت در آن می‌پردازد. نوسان بیشتر به معنای سود یا زیان بیشتر است.
  • حجم معاملات، معیاری از تعداد دفعات خرید و فروش سهام در یک بازه زمانی معین محسوب می‌گردد- که بیشتر از آن به عنوان میانگین حجم معاملات روزانه نام برده می‌شود. حجم بالای یک سهم می‌تواند نشانگر توجه زیاد به آن سهم تلقی گردد. افزایش حجم سهام غالباً می‌تواند نوید دهنده جهش قیمتی، از نوع صعودی و یا نزولی باشد.

هنگامی که از نوع سهام یا دارایی‌های دیگری که در جستجوی آن هستید، مطلع باشید، بایستی نحوه شناسایی نقاط ورود به آن را نیز یاد بگیرید – یعنی دقیقاً در چه لحظه‌ای قصد سرمایه‌گذاری روی آن را دارید.

ابزار‌هایی که می‌توانند به شما در انجام این کار کمک کنند عبارتند از:

  • سرویس‌های خبری لحظه به لحظه
  • نمودار‌های شمعدانی روزانه

شرایطی را که تحت آن یک پوزیشن یا موقعیت را وارد می‌کنید، تعریف کرده و بنویسید. اینکه بنویسید \”خرید در روند صعودی\”، به اندازه کافی مشخص نیست. چیزی شبیه به این بنویسید که بسیار خاص‌تر بوده و همچنین قابل آزمایش است: \”زمانی که قیمت از خط روند بالای الگوی مثلث فراتر رفت، اقدام به خرید کنید، جایی که قبل از این، مثلث با یک روند صعودی در نمودار دو دقیقه‌ای در دو ساعت اول روز معاملاتی پیش‌بینی شده بود. \”

وقتی که مجموعه خاصی از قوانین ورود را در اختیار دارید، به اسکن و ارزیابی نمودار‌های بیشتری پرداخته تا ببینید آیا هر روز این شرایط ایجاد می‌شود (با فرض اینکه هر روز قصد انجام معامله را دارید)، البته اکثر اوقات حرکت قیمتی را در روند پیش‌بینی شده ایجاد نمی‌کند. در صورتی که چنین است، شما دارای یک نقطه ورود بالقوه برای یک استراتژی معاملات روزانه هستید. پس از آن بایستی اقدام به ارزیابی نحوه خروج از این معاملات نمایید.

تصمیم‌گیری در مورد زمان فروش

روش‌های متعددی جهت خروج از موقعیت برنده یا سود وجود دارد، از جمله اهداف یا تارگت ضرر و سود. متداول‌ترین روش خروج از سهم را می‌توان اهداف سود دانست و در واقع کسب سود، در سطح از پیش تعیین شده می‌باشد. برخی از استراتژی‌های رایج قیمت‌گذاری که می‌توان به آن‌ها اشاره نمود عبارتند از:

• استراتژی معاملاتی اسکالپینگ (Scalping)
یکی از محبوب‌ترین استراتژی‌ها، استراتژی معاملاتی اسکالپینگ است. در واقع این استراتژی، بیانگر فروش، تقریباً بلافاصله پس از کسب سود از معامله می‌باشد. هدف قیمت به رقمی اطلاق می‌شود که با رسیدن سهم به آن، شما از این معامله به سود می‌رسید.

• استراتژی محو‌سازی(Fading)
استراتژی معاملاتی محوسازی به معنای معامله بر خلاف جهت روند است. این استراتژی بر این فرض استوار است که سهام در محدوده اشباع خرید است و نخستین خریداران آماده بدست آوردن سود هستند و  خریداران فعلی ممکن است در معرض خطر قرار داشته باشند. هر چند این استراتژی معاملاتی خطرناک است، اما در عین حال نیز می‌تواند بسیار سودمند باشد. در اینجا، هدف قیمت درست زمانی است که خریداران مجدداً وارد عمل شوند.

• استراتژی معاملات روزانه (Daily Pivots)
این استراتژی معاملاتی را می‌توان سودآوری از نوسانات روزانه معاملات سهام دانست. این امر با تلاش در جهت خرید در پایین‌ترین قیمت روز و فروش در بالاترین قیمت روز صورت می‌گیرد. در اینجا هدف قیمت، به سادگی در نشانه بعدی برگشت سهم است.

• استراتژی معاملاتی برگشتی مومنتوم (Momentum)
این معاملات بر مبنای انتشار اخبار یا یافتن حرکت‌های روند قوی با حجم زیاد صورت می‌گیرد. یک معامله‌گر مومنتوم، بر اساس انتشار اخبار و اطلاعات جدید سهمی را خریداری می‌کند و تا زمانی که نشانه‌های برگشت را مشاهده نکند، روند را ادامه می‌دهد. در اینجا، هدف قیمت زمانی است که حجم معاملات شروع به کاهش می‌کند.

معمولاً، به دنبال الگویی از قبیل موارد زیر باشید که با چندین مورد قابل تأیید باشد:

  • ابتدا، در پی بررسی افزایش حجم باشید، که به شما نشان دهد که آیا معامله‌گران، از قیمت در این سطح حمایت می‌کنند یا خیر. توجه: این مورد می‌تواند روی شمع یا کندل دوجی (doji candle) یا بلافاصله روی شمع‌های بعد از آن باشد.
  • دوم، در جستجوی حمایت قبلی در این سطح قیمت باشید. برای مثال، پایین‌ترین قیمت روز قبل یا بیشترین قیمت روز قبل.

در صورت دنبال کردن این مراحل، می‌توانید تعیین کنید که آیا به احتمال زیاد دوجی یک چرخش واقعی ایجاد کرده و در صورت مساعد بودن شرایط می‌تواند موضع‌گیری نماید.

نحوه محدود کردن ضرر‌ها در معاملات روزانه:

سفارش حد ضرر برای محدود کردن ضرر و زیان در یک پوزیشن یا موقعیت در بازار سهام طراحی شده است. برای موقعیت‌های طولانی مدت، حد ضرر را می‌توان در زیر پایین‌ترین سطح اخیر، یا برای موقعیت‌های کوتاه مدت، در بالای بالاترین سطح اخیر قرار داد. همچنین حد ضرر می‌تواند بر مبنای نوسان باشد.

یک استراتژی معاملات روزانه، در واقع تعیین دو نوع حد ضرر است:

۱- حد ضرر فیزیکی که در سطح قیمتی مشخص قرار دارد و با تحمل ریسک شما سازگار است. در اصل، این استراتژی حداکثر میزان پولی است که قادر به از دست دادن آن هستید.

۲-یک حد ضرر یا استاپ لاس ذهنی در نقطه‌ای قرار دارد که معیار‌های ورود شما در آن نقض می‌شود. یعنی در صورتی که معاملات، چرخشی غیرمنتظره داشته باشد، بلافاصله قادر به خروج از موقعیت خود هستید.

با وجود این، هنگامی که تصمیم خروج از معاملات را اتخاذ می‌کنید، بایستی معیار‌های خروج به میزان کافی مشخص و شفاف باشند تا از قابلیت تست و تکرار برخوردار باشند. علاوه بر آن، تعیین حداکثر میزان ضرر در طول روز، چه از نظر مالی و چه از نظر روحی که توانایی پذیرش آن را دارید، از اهمیت زیادی برخوردار است. هر زمانی که به این نقطه رسیدید، بقیه روز را به خودتان استراحت دهید. به پلن معاملاتی خود پایبند باشید. به هر حال، فردا روز دیگری برای معاملات به شمار می‌آید.

هنگامی که به تعیین نحوه ورود معاملات و محل حد ضرر خود پرداختید، می‌توانید اقدام به ارزیابی این مسأله که آیا استراتژی معاملات روزانه بالقوه متناسب با محدوده ریسک شما است یا خیر، نمایید. اگر استراتژی، شما را بیش از حد در معرض خطر قرار دهد، بایستی اقدام به تغییر استراتژی به نحوی که ریسک را کاهش دهید، نمایید.

در صورتی که این استراتژی معاملات روزانه در محدوده ریسک شما قرار دارد، آنگاه آزمایش آغاز می‌شود. با دستیابی به نمودار‌های تاریخی، ورودی‌های خود را بیابید و توجه داشته باشید که آیا استاپ لاس(حد ضرر) یا تارگت شما مورد هدف قرار گرفته است یا خیر. معامله کاغذی را برای دست کم ۵۰ تا ۱۰۰ مورد معامله انجام دهید، بررسی کنید که آیا این استراتژی معاملاتی سودآور بوده و آیا قادر به برآورده نمودن انتظارات شما خواهد بود یا خیر.

اگر چنین باشد، اقدام به استفاده از استراتژی معاملات روزانه در یک حساب آزمایشی یا دمو در زمان واقعی نمایید. اگر یک محیط شبیه‌سازی شده طی دو ماه یا حتی بیشتر سودآور است، آنگاه استراتژی معاملات روزانه سهام را با سرمایه واقعی به کار گیرید. اگر این استراتژی سودآور نیست، از نو کار را آغاز کنید.

اکنون که با برخی از نکات و معاملات روزانه سهام آشنا شدید، اجازه دهید نگاهی گذرا به برخی از استراتژی‌های کلیدی که معامله‌گران روزانه می‌توانند از آن‌ها استفاده کنند، بیندازیم.

نمودار‌ها و الگو‌های معاملات روزانه سهام:

خیلی از معامله‌گران به استفاده از موارد زیر جهت تعیین زمان مناسب برای خرید سهام (یا هر دارایی که معامله می‌کنند) می‌پردازند:

• الگو‌های شمعدانی، شامل الگوی کندل پوششی و دوجی‌ها
• تجزیه و تحلیل تکنیکال، شامل خطوط روند و مثلث‌ها
• افزایش یا کاهش حجم

بسیاری از تنظیمات الگوهای شمعی وجود دارد که هر معامله‌گر روزانه با دنبال کردن آن‌ها می‌تواند نقطه ورود به سهم را بیاید. در صورت استفاده صحیح، الگوی برگشت دوجی یکی از معتبرترین الگو‌ها به شمار می‌آید.

سخن پایانی در باب استراتژی معاملات روزانه:

هر چند معاملات روزانه تا حدودی به یک پدیده بحث برانگیز تبدیل شده است، ولی روشی مناسب جهت کسب سود تلقی می‌گردد. معامله‌گران روزانه، چه سازمانی و چه انفرادی، نقش مهمی را در بازار با کارآمد نگه داشتن بازار‌ها و میزان نقدشوندگی ایفا می‌کنند. با اینکه همچنان انجام معاملات روزانه در بین معامله‌گران بی‌تجربه رایج است، اما بایستی در درجه اول به افرادی که از مهارت‌ها و منابع مورد نیاز جهت دستیابی به موفقیت برخوردارند، سپرده شود.

مسلط شدن بر معاملات روزانه امری دشوار به شمار می‌آید و نیاز به زمان، مهارت و نظم دارد. بسیاری از افرادی که آن را امتحان می‌کنند شکست می‌خورند، ولی تکنیک‌ها و دستورالعمل‌های ذکر شده در بالا می‌تواند به شما در ایجاد یک استراتژی معاملات روزانه سودآور کمک کند. شما می‌توانید تا حد زیادی شانس خود را برای استفاده از فرصت‌ها با تمرین کافی و ارزیابی مداوم عملکردتان افزایش دهید.

5 1 رای
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
فهرست