آشنایی با برنامه معاملاتی میانگین کاهشی
میانگین کاهشی (Averaging down)یک برنامه معاملاتی در بازار سهام محسوب میشود که شامل خرید مقدار زیادی از یک سهام، هنگام کاهش قیمت آن است. در واقع این امر، سبب کاهش هزینه متوسط هر سهم میگردد. همچنین از آن به عنوان میانگین هزینه دلار نیز یاد میشود.
به عنوان مثال، فرض کنید شما ۱۰۰۰ سهم را با قیمت ۵۰۰ تومان برای هر سهم و در مجموع ۵۰۰۰۰۰ تومان میخرید. سپس قیمت سهام به ۴۰۰ تومان در هر سهم کاهش مییابد. پس از آن، اقدام به خرید ۱۰۰۰ سهم دیگر با قیمت ۴۰ تومان برای هر سهم و در مجموع ۴۰۰۰۰۰ تومان میکنید. شما اکنون ۲۰۰ سهم دارید و در مجموع ۹۰۰۰۰۰ تومان برای آنها هزینه کردهاید. حالا متوسط قیمت هر سهمی که در اختیار دارید ۴۵۰ تومان است.
اگر قیمت هر سهم به ۶۰۰ تومان برسد، استراتژی میانگین کاهشی یک روش مؤثر جهت مشاهده بازده سرمایهگذاریتان خواهد بود. با وجود این، در صورتی که قیمت سهام همچنان در حال سقوط باشد، ممکن است با ضرر مواجه شوید. آن وقت، شاید مجبور شوید که تصمیم به کم کردن میانگین بگیرید و ضرر خود را جبران کنید.
در این وضعیت، اگر به فکر کم کردن میانگین در بازار سهام هستید بایستی نکاتی را مورد توجه قرار دهید.
حتما بخوانید: ۵ کلید موفقیت در بازار بورس
آیا استراتژی میانگین کاهشی میتواند یک استراتژی مؤثری به شمار آید؟
پاسخ این سؤال بسیار واضح و ساده بوده و بستگی به عواملی دارد. همچنین، کارشناسان سرمایهگذاری تمایل به ارائه نظرات متفاوتی در رابطه با برنامه معاملاتی میانگین کاهشی دارند.سرمایهگذارانی که رویکرد بلندمدت و متقابل جهت سرمایهگذاری را در نظر دارند، به استراتژی میانگین کاهشی تمایل نشان میدهند.
این برنامه معاملاتی جهت استفاده برای حجم سبکی از معاملات نیست. در صورت وجود حجم زیادی از فروش در مقابل یک شرکت، باید از رویکردی متقابل جهت سرمایهگذاری بهره گیرید و خلاف این روند عمل کنید. برخلاف آنچه که اکثریت انجام میدهند و خرید سهام هنگام فروش دیگران میتواند گزینهای سودآور باشد.
اما اگر قصد سرمایهگذاری بر روی یک شرکت را دارید، جدا از سهام، ممکن است با توجه به عملکرد گذشته و وضعیت فعلی شرکت، درک بهتری از اینکه آیا افت قیمت سهام موقتی است یا نشانه وجود یک مشکل است، داشته باشید.
اگر واقعاً به شرکت اعتقاد داشته و قصد افزایش دارایی خود را در آن دارید، در این صورت استراتژی میانگین کاهشی معنا پیدا میکند. اگر قصد دارید سهام آن شرکت را برای مدت طولانی نگه دارید، جمعآوری سهام بیشتر با قیمت پایینتر منطقیتر است.
چه وقتی ممکن است میانگین کم کردن مؤثر نباشد؟
سرمایهگذارانی که اقدام به سرمایهگذاری کوتاه مدت میکنند و صرفاً به سرمایهگذاری در سهام به جای شرکتها میپردازند، به کم کردن میانگین تمایلی ندارند. آنها به دنبال سیگنالهای خرید و فروش بر اساس چندین شاخص بوده تا روندها را دنبال کنند به جای اینکه خلاف آنها پیش بروند.
اگر هدف شما کسب درآمد در معامله است و هیچ علاقهای به شرکت اصلی، به جز اخبار و تغییرات اقتصادی آن و اینکه چگونه تحت تأثیر بازار قرار میگیرد، ندارید، در آن صورت، استراتژی میانگین کاهشی نمیتواند گزینه مناسبی برای شما باشد. در اکثر موارد، این امر به دلیل کافی نبودن اطلاعات شما درباره شرکت اصلی خواهد بود، تا بتوانید به کمک آن تعیین کنید که آیا کاهش قیمت موقتی بوده یا بازتاب وجود یک مشکلی جدی است.
برای مثال، شما میتوانید هدف خود را محدود نمودن ضررتان به میزان ۵ درصد یا شاید ۱۰ درصد از سرمایهگذاریتان قرار دهید. از این رو، در صورتی که شما بخشی از سهام یک شرکت مثلاً ۱۰۰۰ سهم از آن را به طور متوسط به قیمت ۱۰۰۰ تومان برای هر سهم در اختیار داشته باشید، ممکن است ضرر خود را به میزان ۱۰ درصد محدود کنید و هنگامی که قیمت سهم به ۹۰۰ تومان کاهش مییابد، تصمیم به فروش آن بگیرید. این روش به عنوان یک استراتژی خروجی نسبت سود به ضرر هدف شناخته میشود. این برنامه معاملاتی ممکن است به شما در جهت جلوگیری از ضرر بیش از حد، پس از کم کردن میانگین کمک نماید.
سخن آخر در رابطه با برنامه معاملاتی میانگین کاهشی
اگر قصد انجام یک معامله کوتاه مدت سهام را دارید احتمالاً کم کردن میانگین در این رابطه معنایی ندارد. با در نظر گرفتن میزان ریسکپذیری خود، ضرر کوچکی را متحمل شوید تا پیش از اینکه دچار ضرر بزرگی گردید. سپس به سراغ سرمایهگذاری بعدی خود بروید.
در صورت داشتن تمرکز بیشتر بر سرمایهگذاریهای بلندمدت در شرکتها، اگر قصد جمعآوری سهام بیشتری را دارید و متقاعد شدهاید که اساساً شرکت مورد نظر بیعیب و نقص است، استراتژی میانگین کاهشی میتواند معنا یابد. در نهایت ممکن است صاحب سهام بیشتری با قیمت متوسط پایینتر شوید و به طور بالقوه سود بسیار خوبی نصیبتان گردد.
بهترین برنامه معاملاتی سهام با فیلتر و اندیکاتور …..دانلود کنید: سیگنال خرید